Friday, May 30, 2008

Quel animal? Mikä eläin? What animal?


J'ai trouvé un comme ca dans notre fênetre semaine dernière. Je croyais que c'est une cigale mais apparemment non! Alors c'est quoi??? 10cm long, il restait la pendant quelque temps, et j'ai eu peur! :-) je suis une fille de ville. :-D

Löysin tämmöisen ikkunamme juurelta eräänä aamuna ikkunaluukkuja avatessani! Joten kertokaapa mikä eläin tämä on??? Luulin sitä heinäsirkaksi, mutta ei kuulemma voi olla sirkka kun on noin iso. N. 10cm pitkä... Minähän säikähdin tietysti, kaupunkilaistyttö kun olen! :-) Ikkuna lävähti aika äkäiseen kiinni....

I found this animal from our window last week. I thought it is a grasshopper but apparently no! It was about 10cm long and really scary!!!!! ;-) I am such a city girl!

Tuesday, May 27, 2008

Multisport






Bonjour de tempête! Le temps ne rigole pas en ce moment. Nuit derniére les orages costauds, aujourd'hui vent de 1000000 km /heure!!
Ce weekend j'ai fait reconnaissance de Rugby! Pourtant, le rugby, ca ne rigole pas non plus... Je suis allée voir un match à Lunes, mari de copine de moi jouait... Ils ont perdu, malheureusement. On a bien rigolé quand même et j'ai passé une journée sympa, malgre la pluie.
Ce weekend je vais en Italie pour voir mon cheri. Je passe quelques jours la-bas, avant revenir maison avec Jussi. On va déménager bientôt alors en ce moment je n'ai pas trop de prôbleme à quoi faire maison....

Päivää myrskyn silmästä! Tällä hetkellä keli ei todellakaan naurata. Tuulee niin että ikkunat helisevät ja viime yön ukkonen herätti minutkin sikeä unisen "aamuvirkun". Huh! Lupaavat aika myrskyisää keliä vielä muutaman päivän. Lämmintä on kyllä mutta ulkona kaikki hevosta kevyempi lentää...
Viikonloppuna käväisin tekemässä tuttavuutta uuteen urheilulajiin. Rugbyyn! Fyssarini mies pelaa nelosdivarissa ja minut pyydettiin mukaan. He hävisivät valitettavasti mutta meillä oli hauskaa silti. Leppoisia kavereita nuo rugby-miehet.
Viikonloppuna matkustan Italiaan tsekkaamaan viimeiset etpait. Muutaman päivän "Italian-loman" jälkeen muutammekin sitten... Tällä hetkellä ei ole vapaa-ajan ongelmia sillä muuttolaatikoita on vielä muutama jäljellä. Huh!

Thursday, May 22, 2008

Mon méc à moi!


(Suomeksi alla)

Ahhh, c'est de joie pour mes yeux. L'équipe d'aujourdhui: une echappée audacieuse. Et c'est Jussi qui est la dedans!!

Hier, étape de montage: aprés que de 42km, une échappée partis: Bertolini, Lastras, Baliani, Dall'Antonia, Mangel et Veikkanen... la dernière montée dure dure pour Mangel et Veikkanen mais ils finissent sur les places honorables 5ème et 6ème quand même!

Aujourd'hui, une etape de plat, temps de respirer et recuperer et laisser les sprinteurs à travailler.

On s'approche les montagnes des Dolomites. Ca va gruimper les gars, mais je reste confiante. Il est dans sa forme top le finlandais volant!!!

MUN MIES
On ilo silmille lukea ranskalaista urheilulehteä "l'Equipeä" tänään. "Uskalias irtiotto vei voittoon..." ja Jussi siellä mukana!!!
Eilen, ainoastaan 42km jälkeen irtiotto (Bertolini, Lastras, Dall'Antonia, Mangel et Veikkanen) iski ja saavutti maksimissaan jopa 9,5min raon pääjoukkoon.

Hurja keli teki reitistä vaarallisen ja useita kaatumisia nähtiin.

Viimeinen nousu mentiin kovaa ja se oli hieman liikaa Veikkaselle ja Mangelille jotka kuitenkin saavuttivat kunnioitettavat sijat: 5:s ja 6:s.


Tänään "lepo", tasainen etappi. Toivotaan että Jussi saa ajaa rauhassa läpi porukan suojissa ja palautuu hyvin tuleville vuoristoetapeille. Nyt lähestymme Dolomiittien vuoristoa ja kovia nousuja edessä, mutta eiköhän nyt jopa hämäläiset ole ymmärtäneet missä mennään!!!

Monday, May 19, 2008

Nordic Walking dans la Sainte Baume


Bonjour!
Hier j'ai fait petit balade dans la colline derrière de maison. Aprés la pluie pendant quelques jours il faisait très beau cet aprés-midi. J'ai pris mes "batons" et je faisait cet entrainement du nord. :-) J'ai eu quelques regards, je pense que ce discipline est moins connu ici en Provence. Pourtant j'ai entendu que dans les Alpes il le font... Je suis allé trés doucement, car le retablissement n'est pas fini encore. Il est vraie que la ca commence être plus en plus difficile de ralentir de tempo... Mais je suis gentille et j'ecoute mon prof! :-)

Vous pouvez vous renseigner plus sur cet innovation finlandais, le GYMSTICK sur ce lien. Il est génial, et supér bon entraînement!!! Vous pouvez faire les randos avec, du gym... Ehhh oui, les cyclistes avec les abdos.....!!!! Pour les bobos lombaire ca peut aider SI on le fait!!!!!

Heippa! Eilen kävin tekemässä pikkuisen sauvakävely lenkin tuossa talomme takana olevalla ylängöllä, Sainte Baumella. Monen sateisen päivän jälkeen, eilen oli tosi kaunista ja minä otinkin Jatalta lainaan saamani sauvan messiin ja suksin mäjelle. Muutamia kummastuneita katseita sain, totta tosiaan. Täällä etelässä tuo sauvakävely ei ole niin hip, kuin esim Alpeilla sit tehdään enemmän. Menin rauhaksiin, sillä edelleen on oltava iisisti ja annettava valtimolle aikaa lujittua. Kieltämättä on aina vain vaikeampaa muistaa olla iisisti, mutta kilttinä tyttönä kuuntelen kyllä proffaltani saamia neuvoja. :-)

Tämä GYM
STICK on hauska vehje. Voitte tutustua siihen tästä linkistä... Hyvää treeniä! Etenkin fillaresteille jotka ovat tunnetusti laiskoja venyttelijöitä ja jumppaajia. ;-) ja muillekin laiskoille! Minä kuulun teihin....






















Thursday, May 15, 2008

Kuin kala vedessä


Ohitusleikkauksesta toipuminen on sujunut mallikkaasti ja olen päässyt polskuttelemaan uimahalliin jo reilun viikon verran. Uimahalli on kyllä erikoinen paikka, maassa kuin maassa. Ensinnäkin joka hallissa ovat säännöt ja tavat ja näitä sääntöjä ja tapoja noudattavat vanh(emm)at ihmiset, joiden elämäntehtävä on ehkä myös tarkkailla uimahallissa vierailevia kollegoita.

Saavuin tänään aamunpäivällä halliin ja ajatuksissani kävelin pukkariin. Perässäni juoksee vanha rouvashenkilö "Mademoiselle, mademoiselle, il FAUT enlever les chaussures!!!!" Ennenkuin minä palaan ajatuksistani takaisin uimahallin tasolle niin ehdin vielä ottaa muutaman askeleen. Rouva kiljuu takana ja minä siitä hieman kimmastun: "Oui, oui Madame. Oh la la la laaa...." otin sandaalini käteen ja painuin koppiini vaihtamaan uikkaria.

Mielessäni ajattelen kaikkia niitä roskakasoja, joita näen vieläkin jossain kylissä / kaupungeissa heitettyinä vain kadulle lojumaan ja pohdin onko tässä taas logiikkaa, ettei uimahalliin saa kävellä pukukoppiin kengät jalassa, mutta roskat saa heittää kadulle tai sitten koirat saa tehdä tarpeensa meidän kotikaduille... Sisälläni asuva "Onneksi Olen Suomalainen" nostaa päätään...

Suomalaisen on hyvä myös muistaa, että ulkomaisissa uimahalleissa ei välttämättä ole erikseen naisten / miesten puolta vaan suihkussa on käytävä ripirinnan, uikkareissa. Toivotaan, että paikallinen laitosmies huljauttaa veteen hieman enemmän klooria kuin keskiverto suomalainen tekee, jotta kaikkien hikisten ja pahalle haisevien "marinaadit" kuolevat (olemme tehneet Jatan kanssa quantitatiivista-tutkimusta kyseisestä asiasta). Saunaa et löydä uimahallista. Niitä on vain kalliissa kylpylöissä / hyvinvarustetuilla kuntosaleilla ja niilläkin usein ruotsalainen versio.

Uimahalleissa myös suurin osa uimareista käyttää räpylöitä (!!!). Minulle tämä oli uusi juttu vielä ennen ranskalaishalliin saapumistani. Monet naiset polskuttelevat esimerkiksi laudan ja räpylöiden kanssa. Tämä on mielestäni hieman huijausta, sillä muutaman kerran uintivalvoja on ystävällisesti suostutellut minullekin räpylät ja pääseehän niillä hiton kovaa, on kuin löisi 54-10 rattaisiin ja alkaisi polkea. ;-) Mutta onko tämä hieman itsensä huijausta?? "Noh, ehkä he harjoittelevat merisnorklausta varten", ajattelen... Vesijuoksuratoja et Ranskassa näe ja voin siis rauhassa vesijuosta millä radalla hyvänsä, ilman että vah(emm)at rouvat komentavat oikealle VESIJUOKSU radalle.

Olen ollut myös huomaavani, että täällä ratojen käyttö on leppoisampaa. Meikäläinenkin voi mennä "kilparadalle" pyörimään voimiensa tunnossa, tosin sieltä on hyvä myös ymmärtää lähteä ajoissa alta pois. Mitään tiukkaa jakoa radoilla ei ole. Erikseen et löydä kunto / kilparataa ellei joillain sitten ole yksityiset treenit menossa. Omantunnon mukaan lakki ja lasit päähän ja sekaan vain!

Apropoo, vielä meidän eroista semmoinen huomio, että keskiverto ranskalainen nainen laittaa useammin uimalakin päähänsä kuin vastaava suomalainen. Ja siis useimmin myös räpylät jalkaansa. Muita vesijuoksijoita en ole kertaakaan nähnyt. Kerran minulta on kysytty mitä teen, muutoin vain katsotaan ihmetellen ja hymyillään osanottavasti. Tulisiko minusta vesijuoksun puolesta puhuja? Voisin kääntää kelkkani ja ystävystyä rouvien kanssa ja opettaa heille kuinka reidet kiinteytyy vedessä juoksemalla...

Uinti on hieno laji! Jatketaan harjoituksia!

Sunday, May 11, 2008

Finlandese volante!

Photo de final ICI

Giro d'Italia
11 maggio 2008
Cefalù - Agrigento, 207km
1 Riccardo Riccò (Ita) Saunier Duval - Scott
2 Danilo Di Luca (Ita) LPR Brakes
3 Davide Rebellin (Ita) Gerolsteiner
4 Franco Pellizotti (Ita) Liquigas
5 Paolo Savoldelli (Ita) LPR Brakes
7 Jussi Veikkanen (Fin) Francaise des Jeux

Giro del Friuli

Alesso - Pontebba, 148.9 km

1 Alan Marangoni (Ita) Fausto Coppi Gazzera Videa
2 Alessandro De Marchi (Ita) G.S. Brisot Cardin Bibanese
3 Marco Stefani (Ita) Danton Caparrini Vibert Italia
4 Peter Kusztor (Hun) P-NIVO Beton Expressz 2000
5 Alessandro Bisolti (Ita) Palazzago Elledent Rad
14. Mika Nieminen (Fin) AVC Aix En Provence

Thursday, May 8, 2008

Ottakaa iisisti, pyhät tulossa!

(en francais dessous)

Jos haluat tulla Ranskaan kesäduuniin, ehdotan että tulet jo toukokuussa. Nimittäin toukokuussa on niin paljon pyhiä, ettei duunit paljon rasita. Ellet sitten ole pyöräilijä, silloin skabat pyörii myös viikolla, kun on pyhiä.
Viime torstai oli Ranskassakin vappu ja nyt on taas pyhä. Tänään juhlistetaan historiallista 8.5.1945. Ja ei se siihen lopu. Ens maanantai (12.5.) on Pentecôte eli helluntai. Ja sunnuntai on suomi-äitien äitienpäivä ja oliks silloin joku muukin juhlapäivä??? :-) Noh, noh, eihän sitä nyt tarvi muistaa....

Odotan taas postista yhtä tärkeää pakettia, jonka tulisi olla perillä viimeistään huomenna. Olen jo osittain luopunut toivosta. Täytyy vain sitten toimittaa kyseinen paketti myöhässä saajalleen.

Miksu ja Jussi läks sitten Italiaan. Miksu lähti Venetsian lähelle Friuliin. Koulussa tutkimme aikoinamme Friulin tuolitehtailua, joka sai alkunsa naapurusto puuseppien verkostoitumisesta. Kun tämän Miksulle mainitsin niin Miksua nauratti. Mut sehän on meidän Vesa, ei se tajuu! Miksun kisa on siis Friulin ympäriajo ja sinne pääset tästä linkistä. On komiat varmasti näköalat ja kova skaba. Veikalle nyt vain iso tsemppi päälle ja voitto kotiin!!!

Jussi aloittaa lauantaina urakkansa Girossa. Mies matkusti Sisiliaan eilen. Kuulemma on Sisilia aikamoinen saari, tuntui olevan tyytyväisyyttä äänessä kun totesi, että vain kaksi tappia siellä.... Jussilla on kulkenut nyt ja aavistelen että kulkee myös saapasmaassa....

Si tu veux venir en France et travailler pendant l'été, viens mois de mai. Car les fêtes ne s'arrêtent pas, alors à travailler ne fais pas si mal. On vient juste de recuperer de 1er mai et aujourd'hui on fête le 8.5.1945. Et lundi c'est le Pentecôte. Et ce dimanche est la fëte des méres en Finlande et est-qu'il y avait aussi une autre fête dimanche??? Hmmm, je ne sais pas... ;-)

J'attends encore un colis de poste et je pense que je l'aurais pas en temps. Tant pis, je dois l'ammener en retard, c'est dommage, mais ce n'est pas moi. C'est les fêtes!

Jussi et Mika sont partis en Italie. Mika court en ce moment à Friuli, à côté de Venice. J'ai fait une étude des chaises de Friuli à l'école, ce qui est commencé par un groupe des ébénistes de Friuli et devenu maintenant un des plus grands fabricants des chaises dans le monde. Bon en tout cas, vous pouvez voir le course de Mika ici.

Et Jussi partait hier à Sicilie. Il paraît que cet île est spécial et je pense qu'il content faire que deux étapes la-bas. Jussi a bien marché ces derniers semaines et je pense que ce n'est que le début...

Saturday, May 3, 2008

Dejeuner des finlandais

Aujourd'hui on a passé aprèsmidi sympa franco-finlandais à St Marc Jaumegarde dans le restaurant "Les écuries de l'Aube". On a organisé ce repas pour fêter le 1er Mai tous ensemble. Endroit charmant et temps magnifique avec un menu delicieux au milieu de la Sainte Victoire.

Tänään söimme ihanassa St Marc Jaumegarden kylässä Suomi-Seuralaisten kanssa. Näin juhlistimme vappua herkullisella lounaalla. Ilma oli mitä parhain ja Les écuries de l'Aube ravintolan ympäristö kaunis ja rauhallinen Sainte Victoiren vuoren juurella.













Thursday, May 1, 2008

Préparatoire de Giro














Et voila: Il y en a qui travaille le 1er mai!!! / Jotkut painaa duunia Vappuna!!!!

Tour de Romandie 2008, SWI
General Classification after 2nd stage:

1 Michael Albasini (Swi) Liquigas 9.05.46
2 Maxim Iglinsky (Kaz) Astana + 0.01
3 Markus Zberg (Swi) Gerolsteiner + 0.08
4 Roman Kreuziger (Cze)) Liquigas
5 Thomas Dekker (Ned) Rabobank + 0.09
6 Oscar Pereiro Sio (Spa) Caisse d'Epargne + 0.10
7 Jussi Veikkanen (Fin) Française des Jeux